‹ Se alle nyheter

Hvorfor søker ikke kvinner jobber som sikkerhetsteknikere?

8. mars 2024

I forbindelse med den internasjonale kvinnedagen ønsker vi å fortelle om hvordan CERTEGO streber etter mangfoldighet og en bedre kjønnsfordeling, og hvordan vi jobber for å øke kvinners representasjon i sikkerhetsbransjen.

Hos CERTEGO har vi for øyeblikket en ujevn kjønnsfordeling blant våre ansatte. Spørsmålet om kjønnsfordeling og mangfold er komplekst, men vi er overbeviste om at vi med en mangfoldig arbeidsstyrke får tilgang til flere perspektiver, erfaringer og gode tanker, og at det i sin tur gir oss muligheten til å utføre vårt arbeid enda bedre.

I dag har vi vanskeligheter med å rekruttere nye ansatte siden det er mangel på sikkerhetsteknikere i forhold til hvor mye arbeid det faktisk er å gjøre. Dette er et problem som deles med andre aktører i bransjen. Vi innser at vi må strekke oss utenfor den gruppen vi vanligvis appellerer til for å få flere til å innse mulighetene med en karriere innen sikkerhetsbransjen.

I forbindelse med den internasjonale kvinnedagen som markeres hvert år den 8. mars, stilte vi oss spørsmålet: Hva er det egentlig som gjør at kvinner i mindre grad enn menn søker de ledige stillingene som utlyses? Til vår hjelp tok vi sikkerhetsteknikerne, også tvillingsøstrene, Regina Gyarmati og Kristina Lindholm fra Eskilstuna.

Regina og Kristina, som mange andre kvinner, slet med tanker om det kvinnelige og mannlige, fordommer og frykt for å være en outsider når de til slutt likevel bestemte seg for å utdanne seg til installasjonselektrikere. Dette ble også starten på deres karriere i sikkerhetsbransjen:

- Jeg tenkte at jeg ikke ville passe inn, at man må ha det i seg. Jeg tror at en stor ting for meg var at det ikke føltes som en jente-greie. Man blir nesten selv en skurk i dramaet der og bidrar til at den tankegangen forblir. Men jeg tenkte at det ville være for tøft, og jeg tenkte at jeg kanskje ville være for skjør. Jeg klarer det jo glimrende i dag, men det var noe jeg tenkte på da som holdt meg tilbake, sier Regina.

- Jeg vet selv at på videregående turte jeg ikke å bryte med normen og hadde lenge en jobb som jeg følte var mer akseptert for en kvinne å ha, til tross for min store interesse for teknikk, legger Kristina til.

Frykt for diskriminering og utenforskap


Som Regina og Kristina vitner om, kan det finnes en frykt for å bli diskriminert eller ikke passe inn, men som arbeidsgiver er det vårt ansvar å sikre at vi tilbyr et inkluderende arbeidsmiljø. I 2023 utviklet CERTEGO retningslinjer for hvordan vi skal arbeide for like muligheter og mot diskriminering. Alle ansatte skal behandles likt, og trakassering eller krenkelser skal ikke forekomme. I tillegg til å klargjøre våre retningslinjer har vi gjennomført noen andre konkrete tiltak: gjennom vårt pulsmålingsverktøy Winningtemp gir vi alle ansatte muligheten til regelmessig å svare på spørsmål om diskriminering, mobbing og trakassering, og for å forebygge og informere om disse spørsmålene lanserer vi snart et internt opplæringsprogram om mangfold og inkludering.

Bekymringene for å ikke passe inn var helt ubegrunnede da vi kom til CERTEGO. Hos en tidligere arbeidsgiver virket det som de hadde vanskelig for å forstå hvorfor jeg, som en ganske liten jente, tenkte at dette ville være en god ting for meg. Det var mange kommentarer om "Det er tungt, det er slitsomt, har du tenkt på det?". Man måtte møte det med at ja, den tanken har slått meg at det vil være tungt, man må jo bære kabler og sånt. Og ja, det var en litt tøffere kultur, eller hva man skal si, enn hva det er på CERTEGO, forteller Kristina.

Flere kvinner i ledende posisjoner

Andelen kvinnelige ansatte på CERTEGO har gradvis økt de siste årene. I 2023 bestod arbeidsstyrken av 20 % kvinner, og neste år sikter CERTEGO på at det skal være 25 %. Andelen kvinner er noe høyere når vi ser kun på ledende posisjoner. I fjor var 25,8 % av alle ledere kvinner på CERTEGO, og for 2025 er målet 30 %. Viktigheten av å ha kvinner i ledende posisjoner bør ikke undervurderes når det kommer til å jevne ut kjønnsfordelingen, mener Regina og Kristina:

- Vår filialsjef er kvinne, og det føles veldig bra. Hun bidrar med et så bredt perspektiv, og jeg har stor tillit til henne, kan til og med si at man føler seg stolt over å ha en kvinnelig sjef, sier Regina.

- Det var faktisk en ting som gjorde at vi syntes det var så bra da vi begynte å praktisere på CERTEGO. Man hadde et kvinnelig forbilde og så at det er mulig å gjøre karriere og utvikle seg i den retningen man ønsker her. Sammenlignet med firmaet vi praktiserte på, var stemningen på CERTEGO helt annerledes, fortsetter Kristina.

Viktigheten av å nå ut


Vi har fortsatt en stor jobb å gjøre for å nå ut til de kvinnene som kunne hatt en fantastisk karriere i sikkerhetsbransjen. At Regina og Kristina til slutt endte opp her skyldes at de trosset normene for å utdanne seg til elektrikere, og det var ikke før de var der at de oppdaget sikkerhetsteknikk:

- Ingen av oss visste at yrket eksisterte da vi startet, men det var læreren vår som fortalte om det. Han hadde selv jobbet på CERTEGO som sikkerhetstekniker innen alarm og adgangssystemer, og det bare hørtes så utrolig interessant ut, forteller Regina.

- Vi trenger å nå ut til jenter på for eksempel videregående og kanskje til og med ungdomsskolenivå. Og få dem til å se at dette finnes, det er gøy, og man vil ikke nødvendigvis møte en hard jargon. Man burde ikke begrense seg slik jeg gjorde da jeg var i den alderen, mener Kristina.


På spørsmålet om hvorfor man skal jobbe med sikkerhetsteknikk som kvinne, svarer Regina slik:

- Det er ingen grunn til at kvinner ikke skal arbeide med dette. Vi trenger bare å vise at det finnes og er en mulighet. Jeg er veldig stolt over det jeg gjør og at jeg representerer yrket som kvinne.


For oss på CERTEGO er det selvsagt å belyse den internasjonale kvinnedagen. Takk til både Kristina og Regina som ønsket å dele sine erfaringer fra bransjen.

‹ Se alle nyheter