Kameraovervåkning har som formål å forebygge kriminalitet, redusere svinn og generelt uønskede hendelser. Det er en del lover og regler å forholde seg til rundt bruken av overvåkningskamera, men du kommer langt med sunn fornuft.
For å bruke kameraovervåkning bør du ha en konkret grunn til det, og passe på at du ikke overvåker andres eiendommer eller steder hvor det ikke forventes å bli overvåket.
På privat eiendom har du lov til å ha kameraovervåkning, både ute og inne. Så lenge kameraene ikke fanger opp offentlige eller naboers eiendommer, er det ganske fritt frem.
Om du skal installere kameraovervåkning i hjemmet ditt, er du derimot pliktig til å informere alle som bor på din eiendom. Dette kan for eksempel være leietakere.
En bedrift skal ha et formål med overvåkingen, ofte basert på å holde oversikt og kontroll over noe som er svært viktig. På steder der det ikke forventes å bli overvåket, er det heller ikke tillatt med kameraovervåkning.
Typiske eksempler på dette kan være prøverom, toaletter og garderober. Det er her man må bruke litt skjønn for å unngå ulovlig kameraovervåkning.
En forutsetning for å installere lovlig overvåkningskamera i en bedrift, er å sette opp korrekt skilting med nødvendig informasjon.
Som privatperson derimot, er ikke dette et krav, men likevel anbefalt. Det kan oppstå situasjoner der det kreves at du informerer om overvåkingen, for eksempel om du får besøk av en rørlegger for å jobbe i hjemmet ditt.
Skilting er ikke bare informativt for de som skal være på stedet. Det kan også virke avskrekkende på uvedkommende som har tenkt å bryte seg inn på det overvåkede området. I fare for å bli gjenkjent på opptaket, er sannsynligheten for at de trekker seg unna ofte større enn om det ikke hadde vært et skilt der.
Datatilsynet har mye informasjon om kameraovervåkning. Vi skal ikke gå inn på alt her, men vi tar med oss de mest grunnleggende punktene, som en oppsummering av reglene rundt kameraovervåkning: